Składniki:
Opakowanie grubego makaronu, 1/2 paczki łuskanego słonecznika, 3-4 ząbki czosnku, 2 łyżki suszonej bazylii, sól, pieprz, słoiczek suszonych pomidorów, trochę oliwy z oliwek.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować. Do wystudzonego dodać słonecznik, zmiazdżony czosnek, bazylię, sól, pieprz, pokrojone w cienkie paski pomidory. Ja dodaję cały olej - ten, w którym zamarynowane były pomidory - ze słoiczka i ew. jeszcze troszkę oliwy z oliwek. Wszystko wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 2 godz.
Potrzebne przybory:
garnek do makaronu, miska, łyżka, deseczka, wyciskarka do czosnku, nóż
Jak podawać?
Jako samodzielne danie, ale smakuje też z grillowanym mięsem.
Uwagi:
Sałatki jest dużo, jest pyszna na zimno. Ale można też posypać ją serem i zapiec w piekarniku. Będzie pychota na cieplo. Nie próbowałam robić jej ze świeżą bazylią... Może będzie jeszcze lepsza?
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Iwona |