Składniki:
Tuńczyk w sosie własnym (nie w oleju!) - 1 puszka, makaron penne - ok. 3 garści, śmietana słodka - 100 ml, czosnek - 3-4 ząbki, masło - 1/3 kostki, sól, pieprz, tarty parmezan lub inny ser o mocnym smaku nadający się do tarcia.
Jak przyrządzić?
Gotujemy penne - al dente. Na roztopionym maśle podsmażamy kilka wyciśniętych ząbków (wg uznania) czosnku i po chwili dodajemy tuńczyka odsączonego z zalewy. Podsmażamy 2-3 minuty i dodajemy śmietanę, znów 2-3 minuty podsmażamy, co chwila mieszając, i dodajemy makaron. Mieszamy, aby makaron oblepił się sosem, 1-2 minuty zostawiamy na patelni, dodajemy soli i pieprzu (wg uznania) i nakładamy na talerze -posypujemy parmezanem. Smacznego!
Jak podawać?
Na ciepło.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | majo1 |