Penne z tuńczykiem (autor majo1) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Tuńczyk w sosie własnym (nie w oleju!) - 1 puszka, makaron penne - ok. 3 garści, śmietana słodka - 100 ml, czosnek - 3-4 ząbki, masło - 1/3 kostki, sól, pieprz, tarty parmezan lub inny ser o mocnym smaku nadający się do tarcia.

Jak przyrządzić?

Gotujemy penne - al dente. Na roztopionym maśle podsmażamy kilka wyciśniętych ząbków (wg uznania) czosnku i po chwili dodajemy tuńczyka odsączonego z zalewy. Podsmażamy 2-3 minuty i dodajemy śmietanę, znów 2-3 minuty podsmażamy, co chwila mieszając, i dodajemy makaron. Mieszamy, aby makaron oblepił się sosem, 1-2 minuty zostawiamy na patelni, dodajemy soli i pieprzu (wg uznania) i nakładamy na talerze -posypujemy parmezanem. Smacznego!

Jak podawać?

Na ciepło.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Przybliżony koszt12 zł
Autormajo1

Penne z tuńczykiem (autor majo1): Podobne przepisy

Penne z tuńczykiem (autor majo1): wypróbuj również

Powiązane Tematy