Składniki:
4 łyżki oliwy, 3 rozdrobnione ząbki czosnku, puszka krojonych pomidorów, puszka białej fasolki, 1 łyżeczka wiórków ostrej papryki (najlepiej wędzonej), spora gaść majeranku, 20 dag parówek lub lepszego mięsa, 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany, sól, garść szczypiorku.
Jak przyrządzić?
W rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek. Kiedy zapachnie, dodajemy pomidory (z sokiem) i paprykę, gotujemy 2-3 minuty do lekkiego zagęszczenia sosu. Dodajemy odcedzoną fasolę i majeranek, gotujemy chwilę do połączenia składników. Wrzucamy pokrojone parówki, gotujemy 1-2 min. Na końcu można posolić wedle zapotrzebowania, a po wyłączeniu gazu dodać śmietanę i szczypiorek.
Potrzebne przybory:
rondel, łyżka, deska, nóż
Jak podawać?
Z białym ryżem, ew. czymś innym o delikatnym smaku (np. kuskus).
Uwagi:
Ostrość potrawy musimy dostosować do własnych preferencji - to nie musi, ale może być nawet bardzo ostre. Wędzona papryka (chipotle) doda fajnego wędzonego posmaku, ale można ją zastąpić inną ostrą papryką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | konczita |