Składniki:
3 pojedyncze piersi kurczaka, warzywa wg uznania (np. 1 por, papryka czerwona i zielona, 2 pomidory, 1 ogórek zielony, brokuły, 1 marchewka), 1 serek topiony (kostka) - najlepiej złoty ementaler, 1 kostka rosołowa, śmietana 18%, sól, pieprz, curry - koniecznie, czerwona papryka słodka.
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka pokroić w małe paski, przyprawić solą, pieprzem i obowiązkowo curry. Przysmażyć na niewielkiej ilości oliwy lub oleju aż do zarumienienia. Odstawić. Warzywa drobno pokroić w kostkę lub w paski, brokuły rozdzielić na różyczki, por pokroić w talarki. W pierwszej kolejności podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy marchewkę (bo jest najtwardsza), po ok. 10 min dodać resztę warzyw i dusić, mieszając co jakiś czas. Można podlać wodą, jednak ostrożnie, bo warzywa puszczają soki - może zrobić się zupa!Doprawić czerwoną papryką słodką, pieprzem i solą. Gdy warzywa będą miękkie, po ok. 20 min dodać kurczaka i trzymać na małym ogniu przez ok. 10 min, co chwila mieszając. Sos: do ok. 500 ml gorącej wody dodać kostkę rosołową i zagotować, następnie dodać serek topiony pokrojony w drobne kawałki i dokładnie wymieszać, następnie dodać ok. 3 łyżek stołowych śmietany. Potrzymać chwilkę na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Zalać sosem kurczaka z warzywami, wymieszać. Gotowe!
Jak podawać?
Podawać z makaronem świderki lub penne.
Uwagi:
Do sosu nie dodawać soli, bo serek i bulion mają jej wystarczająco, może być zbyt słone! Można dodać kilka krewetek koktajlowych lub pokrojone w paski 3-4 paluszki krabowe. Można użyć śmietany 30% - większa szansa, że nie zetnie się podczas przyrządzania sosu. Smacznego!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Basia |