Składniki:
- ziemniaki ok. 1 kg,
- vegeta ok. 1 małe opakowanie,
- olej.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki dokładnie umyć, jeżeli skóra jest ładna zostawiamy w skórze jeśli brzydka(np. zimą) obieramy ze skóry. Kroimy w ósemki tzn. na pół, na cztery, na osiem. Posypujemy obficie!!!! vegetą, tak że będę żółciutkie.
Możemy je piec we frytkownicy przez 10 -12 minut lub w piecu na blasze.Na blachę wylewamy trochę oleju dokładnie, wykładamy ziemniaczki, od czasu do czesu przemieszać aby nie po przywierały, pieczemu okoł 30 minut.
Jak podawać?
Z sosem czosnkowym i pstrągiem.
Uwagi:
Czasami zdarzaja się wodniste ziemniaki i w piecu będa się piekły długo, albo nie wyjda chrupiące (zdarza się to rzadko).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | justineee |