Frytki amerykańskie - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- ziemniaki ok. 1 kg,
- vegeta ok. 1 małe opakowanie,
- olej.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki dokładnie umyć, jeżeli skóra jest ładna zostawiamy w skórze jeśli brzydka(np. zimą) obieramy ze skóry. Kroimy w ósemki tzn. na pół, na cztery, na osiem. Posypujemy obficie!!!! vegetą, tak że będę żółciutkie.
Możemy je piec we frytkownicy przez 10 -12 minut lub w piecu na blasze.Na blachę wylewamy trochę oleju dokładnie, wykładamy ziemniaczki, od czasu do czesu przemieszać aby nie po przywierały, pieczemu okoł 30 minut.

Jak podawać?

Z sosem czosnkowym i pstrągiem.

Uwagi:

Czasami zdarzaja się wodniste ziemniaki i w piecu będa się piekły długo, albo nie wyjda chrupiące (zdarza się to rzadko).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćprosty
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt3 zł
Autorjustineee

Frytki amerykańskie: Podobne przepisy

Frytki amerykańskie: wypróbuj również

Powiązane Tematy