Składniki:
600 g ziemniaków,
1 czerwona cebula,
pęczek natki pietruszki,
ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu Balsamico,
sól, pieprz,
3 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (słodka)
Jak przyrządzić?
Ziemniaki umyć i ugotować, obrać ze skórki, pokroić w kostkę wielkości ok. 2x2 cm. Lepiej większe niż mniejsze.Cebulę obrać, podzielić na 4 części i pokroić w cienkie paseczki. Dodać do ziemniaków.Natkę pietruszki posiekać. Dodać do pokrojonych już składników. Z przypraw, oliwy i octu przygotować sos.Wszystkie składniki zmieszać dokładnie.Odstawić na 30 minut do lodówki.
Jak podawać?
Można podawać z grillowanym mięsem lub w zestawie z innymi sałatkami.
Uwagi:
Ocet niekoniecznie musi być balsamiczny.Sałatkę przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni.Fanom pikantnej kuchni polecam dodać 1 łyżeczkę ostrej papryki w proszku.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | Dorota |