Składniki:
3 szklanki mąki tortowej, 1 margaryna, 1/2 szklanki cukru, 1 duży cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek jogurtu naturalnego 0%, 1 kg kwaśnych jabłek.
Jak przyrządzić?
Zagnieść ciasto, włożyć (jeżeli mamy czas) na godzinę do lodówki. Jabłka obieramy, trzemy na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy trochę cukru, cynamon lub cukier waniliowyi 3 łyżki bułki tartej.Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy jedną część, wkładamy do dużej blachy, nakładamy jabłka, na nie drugą część rozwałkowanego ciasta, nakłówamy widelcem całą powierzchnię szarlotki i wkładamy na 45 min do piekarnika. Ciasto musi się dobrze przyrumienić. Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Elżbieta |