Składniki:
1 kg mąki - najlepiej tortowej,
5 dag drożdży,
5 jajek,
8 łyżki cukru kryształ,
szczypta soli,
1 szklanka mleka,
1 łyżka oleju,
marmolada,
jogurt naturalny lub kwaśna śmietana,
1/2 kg truskawek
Jak przyrządzić?
W dużym garnku lub misce sporządzić zaczyn z letniego mleka, rozpuszczonych drożdży, soli i 4 łyżek cukru. Gdy zaczyn urośnie, dodajemy mąkę, jajka i olej i wyrabiamy ciasto drożdżowe, odstawiając do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, rozwałkowujemy je na stolnicy na grubość ok. 1 cm, wykrawamy szklanką krążki, do każkego dając kawałek marmolady i zalepiamy, a następnie formujemyz kulki na okrągłe placki, które podsypujemymąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie umieszczamy w parowniku i trzymamy pod przykryciem ok. 5 min. Następnie polewamy na talerzu przestudzone kluski sosem sporządzonym ze zmiksowanych truskawek z cukrem i śmietaną lub jogurtem - pycha i wspaniały przysmak dla dorosłych i dzieci, życzę smacznego.
Potrzebne przybory:
garnek, stolnica, wałek, szklanka
Jak podawać?
Na talerzu, polewamy sosem owocowym.
Uwagi:
Danie zalecane dla maluchów, osób na diecie i zdrowych.Ilość cukru można minimalizować lub zastąpić słodzikiem.Zawsze się udają.U mnie w domu są najlepszym smakołykiem.Można nie używać w ogóle cukru, zmienić nadzienie i sos - i pyszne drugie danie (inny wariant).
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | basia |