Składniki:
filety z łososia,
kapusta pekińska,
sól,
pieprz.
Sos:
4 łyżki oleju,
1 łyżka sosu tabasco,
garść posiekanej natki kolendry,
sok z 1 i 1/2 limonki (lub ostatecznie cytryny),
sól
Jak przyrządzić?
W naczyniu do gotowania na parze umieścić posiekane dość grubo liście kapusty pekińskiej (5 x 5 cm) i na niej filety z łososia. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować na parze aż do momentu, kiedy łosoś będzie ugotowany, ale kapusta pozostanie lekko „chrupka”. W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając dokładnie wszystkie składniki. Układamy na talerzu kapustę i na niej łososia, wszystko polewamy dwiema łyżkami przygotowanego sosu. Ostry sos doskonale pasuje do lekko mdłego łososia i kapusty.
Jak podawać?
Najlepiej z ryżem, można łączyć z kaszą itp. wg uznania!! Dodatkowo oczywiście suróweczka:))
Uwagi:
Dość ostre danie!!!!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Małgorzata |