Składniki:
10 marchewek karotek(ew. 5 mniejszych marchewek),
10 dag fasolki szpargowej (ew. może być mrożona),
10 dag bobu,
pół małej cukinii,
mały kalafior,
mały brokuł,
kolba kukurydzy,
5 dag masła,
3 ząbki czosnku,
garść świeżych ziół (bazylia, pietruszka, koperek, oregano),
sól
Jak przyrządzić?
Marchewkę oskrobać, umyć.Cukinię umyć i pokroić w plasterki ok. 1 cmKalafior i brokuły umyć, podzielić na różyczki.Fasolkę umyć, obrać i pokroić.Kukurydzę umyć i pokroć razem z kolbą na 5 kawałków.Bób umyć.Warzywa gotować na parze około 10 minut, tak aby zachowały jędrność.W tym czasie rozdrobnić czosnek, posiekać zioła i utrzeć z masłem i solą.Ugotowane warzywa obłożyć masłem czosnkowo-ziołowym, pozwalając mu się rozpuścić.
Uwagi:
Potrawa może być samodzielnym daniem lub przystawką do mięs, ryb. Warzywa można komponować dowolnie, również korzystając z gotowych mrożonek.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Autor | ktosienka |