Składniki:
Sałata lodowa,
kukurydza marynowana - minikolby,
kiełki fasoli,
zielone oliwki,
oscypek.
Dressing:
5 łyżek oliwy z pestek winogron,
2 łyżki mleka,
łyżka miodu (każdy rodzaj oprócz gryczanego),
musztarda francuska (taka z "kuleczkami"),
1 łyżeczka keczupu
Jak przyrządzić?
Sałatę lodową pokrój na cienkie paseczki. Możesz skropić ją sokiem z cytryny. Bardzo drobno posiekane oliwki (wręcz rozgniecione), kukurydzę w cienkich paseczkach i kiełki wrzuć do miski z sałatą. Oscypka pokrój na cieniutkie paski i wrzuć na sam koniec. Składniki dressingu dobrze wymieszaj (nie potrzeba soli i pieprzu - przyprawy są już zawarte w musztardzie i keczupie). Polej sałatkę.Ilość składników zależy wyłącznie od Twoich upodobań - trzeba mnieć wyczucie i smak ;)
Jak podawać?
Nie mieszaj składników z dressingiem przed podaniem na stół.
Uwagi:
Wiem, że składniki dressingu (szczególnie miód) zmieszane ze słonym oscypkiem mogą wydawać się nieco dziwne, ale zapewniam, że takie kontrastowe połączenia przerosną Wasze oczekiwania! :DŻyczę smacznego.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 4 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia (ale za to jakie zdrowe!) |
Autor | następczyni Nigelli ;) |