Składniki:
Makaron ryżowy 1/2 paczki (wstążki), grzyby mun - 1/2 słoika lub suszone 1/4 opakowania, papier ryżowy duży, szynka surowa wieprzowa 0,5 kg, kapusta pekińska 1/4 główki, kapusta biała 1/4 małej główki, przyprawa chińska 5 smaków (Kamis, Winiary itp. - nie zastępować czymś innym), sos sojowy Tao-Tao jasny - 5 łyżek, garść ziarna sezamowego, 3-4 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 1 duża marchew, pędy bambusa 1/4 słoika, olej do smażenia, sos słodko-kwaśny Winiary lub Uncle Ben's oraz słodko-ostry Tao-Tao
Jak przyrządzić?
Na rozgrzany na patelni olej wrzucić garść ziarna sezamowego, doprowadzić do koloru złotobrązowego, ciągle mieszając. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę i ząbki czosnku zgniecione bokiem noża stołowego. Czosnek wraz z cebulą doprowadzić do zeszklenia. Następnie dodać posiekaną szynkę w plastry (2x1 cm x 2 mm) i udusić do miękkości. W międzyczasie dodać grzyby mun pocięte w wąskie paseczki, pędy bambusa, 1/2 marchwi surowej startej na grubych oczkach tarki, kapustę pekińską drobno poszatkowaną i dolewać sos sojowy jasny. Dodać makaron ryżowy pocięty w 3-cm paski wcześniej zalany wrzątkiem na 3 minuty. Do całości wsypujemy połowę opakowania przyprawy 5 smaków, jak ktoś lubi, można zaostrzyć smak pieprzem czarnym. Wszystko dusić jeszcze przez około 5 minut. Na koniec duszenia odparować na większym ogniu farsz. Tak otrzymany farsz zawijać w papier ryżowy - końcówkami palców zamoczonymi w salaterce z wodą (nie za dużo wilgoci, uważać, by nie porozrywać papieru). Papier z farszem w ilości około 2 łyżek zawijać tak jak gołąbki. Następnie smażyć na głębokim oleju do złocistego koloru i chrupkiej konsystencji. Sajgonki podajemy ze świeżo ugotowanym ryżem oraz z wcześniej przygotowanym na zimno sosem słodko-kwaśnym z dodatkiem sosu słodko-ostrego (proporcje 1:4) z wymieszaną drobno szatkowaną kapustą białą i tarkowaną na grubych oczkach tarki marchwią - surową. Rewelka!
Uwagi:
Nie używać w zastępstwie naszych grzybów suszonych oraz innych przypraw niż przyprawa o nazwie 5 smaków - zmienia to wszystko postać rzeczy i nie oddaje prawdziwości sajgonek.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6-8 |
Autor | Dario |