Letnia sałatka z owoców tropikalnych. Dzisiaj to już nie ekstrawagancja – w większości dużych sklepów dostaniemy bez kłopotu wszystkie składniki. Ich cena jest coraz przystępniejsza. Smak i zapach świeżych owoców (zwłaszcza ananasa i mango) są niezrównane.
Składniki:
- 1 ananas,
- 1 mango (jeśli małe owoce – to 2 szt.),
- 2 kiwi,
- 4 płaskie łyżki cukru pudru (z wanilią),
- 1 limonka,
- 1 kieliszek rumu (opcjonalnie).
Do wersji z lodami:
- 200g lodów waniliowych.
Jak przyrządzić?
1) Ananas kroimy wzdłuż na 2 części. Wydrążamy owoc tak, by zostały skorupki o grubości 1 cm. Wycięty miąższ kroimy na drobne kawałki, odrzucając twardy rdzeń. Robimy to nad miską, by nie stracić soku. Mango obieramy ze skórki i kroimy na drobne części. Tak samo postępujemy z kiwi.
2) Złożone skorupki ananasa wkładamy do lodówki dla ochłodzenia. Rozdrobnione owoce osypujemy cukrem pudrem z wanilią, skrapiamy rumem i sokiem z limonki.
3) Owoce mieszamy delikatnie, aby ich nie pognieść. Wkładamy w misce do lodówki na co najmniej 2 godz. Przekładamy do ananasowej miski przed podaniem, mieszając jeszcze raz delikatnie całość.
4) Wersja z lodami: Skorupkę ananasa wykładamy warstwą lodów, np. waniliowych. Na to nakładamy schłodzoną sałatkę owocową.
Jak podawać?
W przygotowanych miskach ananasowych, podając szklane talerzyki dla każdego. Dla zadeklarowanych łakomczuchów ananasowych – 1 porcja w jednej połówce ananasa.
Uwagi:
Sałatka może być schładzana dłużej – owoce przenikną się wzajemnie zapachami i sokami.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niewiele |
Przybliżony koszt | 20 zł |