Póki trwa jeszcze odrobina lata, póty warto z niej wycisnąć, co się da. Świeże ogórki, koperek i mięta, dobrze zmiksowane, ochłodzą nas po ostatnich wakacyjnych promieniach słońca. Napój ogórkowy, pełen witamin i orzeźwienia, poprawi naszą kondycję.
Składniki:
1/2 kg ogórków,
1/3 l jogurtu naturalnego,
3 łyżeczki soku z cytryny,
1 łyżka posiekanej mięty,
2 łyżki posiekanego koperku,
sól,
pieprz,
kostki lodu.
Jak przyrządzić?
Ogórki myjemy, obieramy. Jeśli nasiona są zbyt dojrzałe, usuwamy je.
Kroimy na kawałki.
Miksujemy wraz z jogurtem, sokiem z cytryny.
Dodajemy posiekany koperek i miętę, znowu miksujemy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Jak podawać?
Napój podajemy schłodzony, ozdobiony listkami mięty i plasterkiem ogórka, z kostkami lodu.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |