Napój ogórkowy

Przepis kulinarny
Napój ogórkowy Zobacz 4 zdjęcia

Póki trwa jeszcze odrobina lata, póty warto z niej wycisnąć, co się da. Świeże ogórki, koperek i mięta, dobrze zmiksowane, ochłodzą nas po ostatnich wakacyjnych promieniach słońca. Napój ogórkowy, pełen witamin i orzeźwienia, poprawi naszą kondycję.

Składniki:

1/2 kg ogórków,
1/3 l jogurtu naturalnego,
3 łyżeczki soku z cytryny,
1 łyżka posiekanej mięty,
2 łyżki posiekanego koperku,
sól,
pieprz,
kostki lodu.

Jak przyrządzić?

Ogórki myjemy, obieramy. Jeśli nasiona są zbyt dojrzałe, usuwamy je.

Kroimy na kawałki.

Miksujemy wraz z jogurtem, sokiem z cytryny.

Dodajemy posiekany koperek i miętę, znowu miksujemy.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Jak podawać?

Napój podajemy schłodzony, ozdobiony listkami mięty i plasterkiem ogórka, z kostkami lodu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaNapoje
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt5 zł

Napój ogórkowy: Podobne przepisy

Napój ogórkowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy