Składniki:
Barszczyk w proszku firmy Winiary, barszczyk w płynie (w takiej żółtej niedużej buteleczce), zioła: koperek, majeranek, pieprz ziołowy; jajko na twardo, chrzan, zioła angielskie, liść laurowy, czosnek, majonez, kiełbasa
Jak przyrządzić?
Do wody dajemy 2 barszcze, plasterki czosnku, majeranek, pieprz ziołowy, chrzan w niewielkiej ilości - daje on umiarkowaną ostrość, dalej: koperek, liść laurowy, no i zioła prowansalskie. Nic nie daje tego pysznego zapachu i smaku jak kiełbasa, najlepiej nałęczowska, którą dostaniesz w Nałęczowie, uzdrowisku, ale nie wybrzydzajmy - można dać podwawelską itp. Zanim upłynie tak z 20 min, zróbmy jajko na twardo (to tylko 10 min). Barszczyk po 20 min gotowy, wlewamy na talerz, a jajko, jak macie, kroimy przez takie specjalne siteczko do jajeczek z paseczkami. Plasterki jajka kładziemy na talerzyk osobny od barszczu i zdobimy majonezem.
Potrzebne przybory:
to co do barszczu
Jak podawać?
Na głębokim talerzu.
Uwagi:
Barszcz najlepiej smakuje, gdy zrobisz go dzień przed, a następnego dnia wystarczy, że odgrzejesz.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | zależy, ile zrobisz |
Kaloryczność | niska bez kiełbaski |
Autor | Karcia |