Składniki:
Pierś z kurczaka,
1,5 szklanki ryżu,
2 średnie cebule,
kostka rosołowa,
olej,
przyprawy (pieprz, sól, zioła, papryka itd. - co kto lubi)
Jak przyrządzić?
Dwie piersi z kurczaka pokroić na niewielkie „kotlety”, przyprawić solą, pieprzem, ziołami, papryką i czym tam chcecie. Wrzucić na rozgrzany olej (musi go byś dość dużo), obsmażyć chwilkę, tak by się zamknęły tylko pory i mięso się zrumieniło, wyjąć z patelni. Na ten sam olej wrzucić posiekaną cebulę, podsmażyć na złoto i dodać przepłukany w zimnej wodzie ryż i smażyć jeszcze chwilę, ciągle mieszając. Ryż z cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego, lekko ubić, położyć na wierzchu kurczaka. Wszystko zalać wcześniej przygotowanym bulionem z kostki (nie może być wołowy), tak żeby był na około 2 cm nad ryżem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, zapiekać tak długo, aż ryż wchłonie bulion (ważne: naczynie żaroodporne musi być zamknięte), jeśli bulion się wchłonie, a ryż nadal będzie twardy, podlać wszystko jeszcze odrobiną bulionu i wstawić z powrotem do piekarnika.
Potrzebne przybory:
duża patelnia, dość głębokie naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Przed podaniem zostawić naczynie na minutkę otwarte, żeby wszystko trochę odparowało, wtedy ryż jest bardziej sypki.
Uwagi:
Piersi można zastąpić innymi kawałkami kurczaka lub kiełbasą pokrojoną w kostkę - też jest dobre.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | ?? |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | paweł |