Składniki:
12 ciastek owsianych,
1 białko,
225 g miękkiego serka, np. mascarpone, Philadelphia,
1/2 łyżeczki esencji migdałowej,
1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej drobno startej,
25 g migdałów mielonych,
30 g cukru,
60 g rodzynek sparzonych, wymoczonych w alkoholu,
25 g moreli suszonych drobno posiekanych, sparzonych,
2 łyżeczki żelatyny w proszku,
2 łyżki wrzącej wody,
2 łyżki soku z pomarańczy
Jak przyrządzić?
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Ciastka umieścić w woreczku i utłuc wałkiem na drobne okruchy.Następnie przełożyć je do miski i połączyć z białkiem, uprzednio ubitym na sztywną pianę.4 obręcze do wykrawania ciasta wyłożyć pergaminem i ustawić na blaszce.Pokruszonymi ciastkami z białkiem wypełnić równomiernie obręcze, mocno dociskając do dna i upiec przez 10 minut, aż będą chrupiące, ostudzić.Zmieszać ser z esencją, skórką i migdałami, rodzynkami i morealmi, cukrem do uzyskania gładkiej masy.Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i wlać sok z pomarańczy. Połączyć z masą serową i przełożyć na upieczone spody. Schładzać 1 godzinę, by masa stężała.
Jak podawać?
Podawać przybrane migdałami, skórką z pomarańczy.Przepis łatwy i szybki, na dodatek smaczny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Emilka |