Składniki:
1 kg chudej karkówki (o jasnym odcieniu, znaczy, że mięso z młodej świnki), duża cebula, czosnek, majeranek, sól, pieprz, ziemniaki, pietruszka lub koper, śliwki z octu (sam robię jesienią zaprawy)
Jak przyrządzić?
Mięso położyć na desce, pokulać je trochę, mocno uciskając dłońmi. W części przekrojowej naciąć długim i wąskim nożem otwór (kieszeń), nie przebijając na długość ani na szerokość kawałka. Osolić wewnątrz i na zewnątrz, do środka wsypać majeranek (1 łyżeczka), wcisnąć kawałki cebuli i czosnku, zamknąć kieszeń szpilą, by cebula nie wypadła. Na rozgrzanym oleju obsmażyć kawałek dookoła, a potem do piekarnika na ok. 1,5 godz., dolewać wody co jakiś czas. Gdy mięso "dochodzi", wstawić ziemniaki (z wody lub smażone, mogą być też w mundurkach), na stół wystawić naczynia i sztućce, do miseczek włożyć śliwki z octu (robię połówki, bez pestek, z zalewy nie korzystam z uwagi na ocet, tylko skrapiam wyłożone śliwki). Gotowe mięso kładę na półmisek i kroję na plastry, okładam śliwkami z octu dla dekoracji, ziemniaki obsypuję zieleninką (uwielbiam!), zapach jest fantastyczny, moja karkówka znana jest wśród znajomych i w rodzinie. Do tego pasuje zupa ziemniaczana (ale koniecznie gotować ją z zielonymi liśćmi selera (zapach i smak!), ja siekam natkę selera i zamrażam na zimę).
Jak podawać?
Do tego dania podaję czerwone wino półwytrawne lub wytrawne (węgierskie, włoskie lub hiszpańskie).
Uwagi:
Ważny jest dobór mięsa, wytrawny kucharz spojrzy na mięso i widzi, do czego ono się nadaje. Tu musi być piękna, jasnoczerwona, chuda karkówka.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-5 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | kucharz Wiesław |