To propozycja dla miłośników tradycyjnych potraw. Przysmak wschodnich rubieży wymaga nieco pracy, ale efekt jest oszałamiający. Z ponad pięciu kilogramów składników powstaje 6-7 ogromnych kartaczy! Konkurencją są zwykłe pyzy z mięsem. Podobne składniki, ale różnica, jak między maluchem a ciężarówką. Kartacze traktowano dawniej na wsi jako danie wystarczające do przetrwania całego dnia. Warto pielęgnować najlepsze tradycje kulinarne, dlatego raz na jakiś czas podwińmy rękawy i do dzieła!
Składniki:
3 kg ziemniaków,
1 kg tłustego mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego),
1/2 kg cebuli,
1/4 kg mąki ziemniaczanej,
1/4 szklanki suszonego majeranku,
1 łyżka soli,
1 łyżka mielonego pieprzu.
Okrasa:
20 dag wędzonego boczku,
1 cebula.
Kawałek gazy.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy i myjemy.
Mniejszą ich część (około 1/3) gotujemy bez soli, resztę rozdrabniamy za pomocą robota kuchennego lub drobnej tarki.
Tak przygotowaną masę z surowych ziemniaków wkładamy do gazy i wieszamy nad zlewem lub jakimś naczyniem, aby odsączyć płyn.
Kiedy gotujące się ziemniaki są już gotowe, je także miksujemy i łączymy ze sobą obie masy.
Dodajemy tyle mąki ziemniaczanej, ile potrzeba by masa stała się plastyczna, ale nie więcej niż 1/4 kg.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i w osobnej misce łączymy ją z mięsem.
Dodajemy majeranek, sól i pieprz, a potem dokładnie mieszamy.
W garnku o dużym dnie (lub w dwóch garnkach) gotujemy osoloną wodę.
W tym czasie lepimy kartacze.
Nabieramy dużą garść masy ziemniaczanej dłońmi oprószonymi mąką ziemniaczaną i wkładamy do niej mięso.
Delikatnie owijamy mięso masą tak, aby nie wystawało z żadnej strony.
Kiedy woda się zagotuje, ostrożnie wkładamy kartacze do wrzątku.
Musimy pilnować, by nie było zbyt ciasno w garnku, bo kartacze się skleją.
Gotujemy je około 50 minut, sprawdzając co jakiś czas, czy nie zlepiły się ze sobą.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni na złoto.
Jak podawać?
Kiedy kartacze będą gotowe, podajemy je okraszone boczkiem z cebulą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 7 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |