Składniki:
4 banany,
3 łyżki soku z cytryny,
115 g cukru,
4 łyżki zimnej wody,
2 łyżki nasion sezamu,
150 ml jogurtu naturalnego,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka esencji waniliowej
Jak przyrządzić?
Banany obrać, pokroić w kawałki o długości ok. 5 cm.Polać banany sokiem z cytryny i wymieszać, by sok dokładnie pokrył owoce, co zapobiegnie ich ciemnieniu.W rondlu delikatnie podgrzać cukier z wodą, by się rozpuścił. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5-6 minut, do uzyskania karmelu.Banany osuszyć ręcznikiem papierowym. Blaszkę do pieczenia przykryć pergaminem i ułożyć na niej banany, zachwoując duże odstępy. Następnie zygzakowatym ruchem dłoni polać je karmelem (należy to robić szybko, bo karmel niemal natychmiast zastyga) i oprószyć sezamem. Odstawić do schłodzenia na 10 minut.Zmieszać jogurt z cukrem pudrem i wanilią.
Jak podawać?
Podawać z jogurtem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Emilka |