Składniki:
350 g jabłek,
3 łyżki soku z cytryny,
300 g mąki wzbogaconej spulchniaczami,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka cynamonu do posypania,
75 g rodzynek sparzonych,
25 g moreli suszonych,
20 g kokosu uprzednio uprażonego z dodatkiem łyżki cukru na patelni,
175 g cukru,
1 średnie jajko roztrzepane,
200 ml jogurtu naturalnego,
60 g cukru w kostkach lekko rozkruszonego,
plasterki jabłka i garść rodzynek do dekoracji,
polewa czekoladowa
Jak przyrządzić?
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Natłuścić i wyłożyć pergaminem tzw. rynienkę.Jabłka pokroić w kostkę, morele posiekać, włożyć do rondla z sokiem z cytryny, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 10 minut, by zmiękły.Dokładnie utłuc i ostudzić.Mąkę wymieszać z łyżeczką cynamonu,pośrodku zrobić zagłębienie, wlać jajko, dodać jogurt, jabłka, rodzynki, kokos, orzechy. Starannie wymieszać. Masę przełożyć do formy.Wygładzić powierzchnię, jabłka do dekoracji poukładać na wierzchu i wcisnąć je w masę, to samo z rodzynkami. Oprószyć lekko cynamonem, a następnie posypać wierzch pokruszonymi kostkami cukru. Piec 40-45 minut.Po ostudzeniu ciasto polać zygzakiem polewą czekoladową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Autor | Emilka |