Bananowiec (autor Emilka)

Przepis kulinarny

Składniki:

300 g mąki,
1 łyżeczka soli,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
175 g cukru,
1 łyżeczka skórki pomarańczowej startej,
1 jajko roztrzepane,
1 średni banan roztarty z 1 łyżką soku pomarańczowego,
150 ml jogurtu naturalnego,
115 g rodzynek,
drobno starta skórka pomarańczowa do dekoracji.
Lukier:
115 g cukru pudru,
1-2 łyżeczki soku z pomarańczy,
1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej drobno startej

Jak przyrządzić?

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Okrągłą blaszkę do pieczenia natłuścić i wyłożyć pergaminem.Do miski przesiać mąkę, sól, proszek, dodać cukier, skórkę z pomarańczy.Wlać jajko, dodać banana, jogurt, rodzynki.Dokładnie wymieszać,przełożyć do formy, piec 40-45 minut.Lukier: przesiać cukier puder do miski, wlać sok, dodać skórkę.Polać lukrem powierzchnię ciasta. Przyozdobić skórką pomarańczową.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Porcje10
AutorEmilka

Bananowiec (autor Emilka): Podobne przepisy

Bananowiec (autor Emilka): wypróbuj również

Powiązane Tematy