Składniki:
300 g mąki,
1 łyżeczka soli,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
175 g cukru,
1 łyżeczka skórki pomarańczowej startej,
1 jajko roztrzepane,
1 średni banan roztarty z 1 łyżką soku pomarańczowego,
150 ml jogurtu naturalnego,
115 g rodzynek,
drobno starta skórka pomarańczowa do dekoracji.
Lukier:
115 g cukru pudru,
1-2 łyżeczki soku z pomarańczy,
1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej drobno startej
Jak przyrządzić?
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Okrągłą blaszkę do pieczenia natłuścić i wyłożyć pergaminem.Do miski przesiać mąkę, sól, proszek, dodać cukier, skórkę z pomarańczy.Wlać jajko, dodać banana, jogurt, rodzynki.Dokładnie wymieszać,przełożyć do formy, piec 40-45 minut.Lukier: przesiać cukier puder do miski, wlać sok, dodać skórkę.Polać lukrem powierzchnię ciasta. Przyozdobić skórką pomarańczową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Autor | Emilka |