Składniki:
115 g suszonych moreli,
115 g śliwek,
115 g brzoskwiń,
60 g jabłek suszonych,
25 g wiśni suszonych,
45 ml soku jabłkowego,
2-3 łyżeczki cynamonu, goździki
300 ml jogurtu naturalnego,
115 g chrupiących płatków owsianych (crunchy),
kawałki moreli do dekoracji
Jak przyrządzić?
Zrobić kompot z owoców: wszystkie suszone owoce wsypać do rondla, zalać sokiem, dodać cynamon, goździki, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, aż owoce nasiąkną i zmiękną.Odstawić do ostygnięcia.Usunąć goździki, resztę przelać do miski i chłodzić w lodówce 1 godzinę.Owoce przełożyć do 4 szklanych pucharków, na przemian z warstwami jogurtu i płatków.całość posypać płatkami, przybrać morelami i podawać.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Emilka |