Składniki:
1 ananas,
1 dojrzała papaja,
1 dojrzałe mango,
2 owoce kiwi,
4 banany,
4 łyżki rumu,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżki soku z owoców,
4 łyżki cukru,
60 g margaryny,
1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej,
1 łyżka cukru pudru
Jak przyrządzić?
Wszystkie owoce pokroić w paski, kostkę, wg gustu i wyłożyć w naczyniu.Skropić rumem i sokiem z cytryny, posypać cynamonem, pozostawić w temperaturze pokojowej na pół godziny, od czasu do czasu obracając owoce.W tym czasie margarynę włożyć do miski i utrzeć ze skórką i cukrem na gładką masę. Można dodać jeszcze z łyżeczkę cynamonu.Schładzać w lodówce do czasu podania/.Rozgrzać ruszt w piekarniku lub grill do wysokiej temperatury.Odcedzone owoce ułożyć na blaszce z rusztem, posypać obficie lub nie (jak to woli) cukrem i opiekać około 4 minut, aż pokryją się pęcherzykami i mocno przypieką.Przełożyć na talerz i polać pozostałym sokiem.Podawać z masłem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Emilka |