Składniki:
mięso mielone, cebula, ząbek czosnku, 1 pomidor, makaron jak na spaghetti, 1 opakowanie kremu beszamel, sól, pieprz, oliwa z oliwek, przecier pomidorowy, parmezan
Jak przyrządzić?
Cebulkę, czosnek zeszklić na oliwie, dodać starty na tarce obrany pomidor i razem dusić, aż powstanie sos. Można wrzucić mięso i chwilkę podsmażyć, zalać wodą i gotować około 45 min, tak by woda wyparowała, dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwilkę podgotować. Dodać sól, pieprz i inne przyprawy do smaku. Ugotować makaron, odcedzić, blachę wysmarować masłem, ułożyć makaron w rządkach, a na makaron wyłożyć warstwę mięsa. Na mięso wyłożyć warstwę kremu beszamel, na krem wylać łyżkę oliwy i rozprowadzić ją delikatnie po całości kremu i na koniec posypać parmezanem - nie za wiele, by nie powstała skorupa. Piec do zarumienienia się kremu na złoto.
Potrzebne przybory:
garnek, blacha, cedzak, łyżka
Jak podawać?
Kroimy w duże kwadraty, podajemy na dużych talerzach, posypując potrawę i talerz do dekoracji serem parmezan.
Uwagi:
Bardzo dobre i łatwe do zrobienia - bardzo popularne w Grecji.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Autor | GATAKI |