Składniki:
1 puszka fasolki czerwonej, 1 świeża papryka czerwona,
30 dag pieczarek, 1 duża cebula, 1 większa marchew, 4 duże ziemniaki,
30 dag boczku wędzonego, koncentrat pomidorowy, natka pietruszki, ząbek czosnku, sól i pieprz, wegeta.
Jak przyrządzić?
Boczek pokroić w drobne kawałki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać cebulkę pokrojoną w kostkę. Do garnka z wodą wrzucić pieczarki pokrojone w plasterki, paprykę w dużą kostkę i marchewkę w okrągłe talarki, następnie dodać boczek z cała zawartością z patelni, wycisnąć lub drobno pokroić czosnek, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać puszkę fasoli razem z płynem ze środka, natkę pietruszki oraz ewentualnie koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, wegetę. Smacznego!
Uwagi:
Można dodać też dodatkowo inną fasolkę, np. białą by zupa była bardziej kolorowa. Zupka bardzo rozgrzewająca.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | MARLA |