Składniki:
1 kg serka waniliowego (może być naturalny, wtedy dodajemy 2 opakowania cukru waniliowego),
5 żółtek,
3/4 - 1 szklanka cukru (w zależności czy lubimy słodko, czy bardzo słodko),
2 galaretki preferowanego smaku,
8 łyżeczek żelatyny wieprzowej,
1 kostka masła,
3 krople aromatu waniliowego,
2 opakowania herbatników,
rodzynki, skórka pomarańcza, wiśnie w zależności od indywidualnych upodobań.
Jak przyrządzić?
Masło rozcieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy serek, 3 krople aromatu waniliowego i bardzo dokładnie miksujemy aby uzyskać jednolitą, pozbawioną grudek masę. Gotujemy wodę. Odlewamy 1/2 - 3/4 szklanki i rozrabiamy w niej 8 łyżeczek żelatyny (ja robię to mikserem). Gdy już żelatyna jest dobrze rozrobiona wlewamy ją do masy serowej i dokładnie miksujemy. Zanim posuniemy się dalej z zagotowanej wody odlewamy 3 i 1/2 szklanki wody i rozrabiamy w niej galaretkę (także do tego używam miksera) a następnie odstawiamy ją do ostygnięcia. Teraz bierzemy blachę (używam standardowej okrągłej ze zdejmowanym bokiem o średnicy 25 cm) i na dnie rozkładamy herbatniki. Mogą być w całości albo pokruszone. Wylewamy na nie połowę masy serowej i rozprowadzamy równomiernie łyżką. Teraz możemy położyć jeszcze jedną warstwę herbatników i/lub posypać bakaliami oraz dodać owoce. Gdy już to zrobiliśmy dodajemy resztę masy serowej a na jej wierzch znowu kładziemy bakalie i owoce. Całość wkładamy do lodówki i czakamy aż wcześniej przygotowana galaretka zacznie troszeczkę gęstnieć, choć możemy ją wlać (pod warunkiem, że będzie zimna) w stanie całkowicie płynnym, gdyż masa serowa już wystarczająco stwardniała, żeby nie połaczyć się z galaretką. Po 2 godzinach mamy wspaniały sernik. Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | bardzo trudny |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | mr_roba |