Składniki:
1 brokuł,
puszka tuńczyka w oleju,
kilka ząbków czosnku,
200-250 g makaronu (np. muszelki lub wedle upodobań).
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować al dente. Brokuł rozdrobnić na różyczki, łodyżki pokroić i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie (2-3min!) Czosnek pokroić w drobną kosteczkę i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Ja używam zwykle 3-4 ząbki. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy do miski, dodajemy ugotowanego brokuła, tuńczyka w raz z olejem i usmażony czosnek również wraz z olejem. Wszystko mieszamy i już jest gotowe do spożycia.
Jak podawać?
Na talerzach:)
Uwagi:
Potrawa smakuje również na zimno, jednak dla smakoszy czosnku :) polecam raczej na ciepło. Smacznego!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | Karola |