Sk艂adniki:
woszczyzna: 3-4 marchewki, 2 pietruszki, nieduzy kawalek selera, por, 1 cebula,
ok. 2 kg dyni,
przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, 3-4 owoce kardamonu, 1/3 malej swiezej pepperoni lub szczypta suszonej, imbir swiezy, sol,
olej winogronowy,
olej sezamowy (jasny niepalony),
dowolny gruby makaron,
opcjonalnie kilka swiezych pomidorow, smietana lub jogurt naturalny, pietruszka zielona.
Jak przyrz膮dzi膰?
Wstawic na wolny ogien garnek z woda (ok. 3-4 litry) i zielem angielskim, listkiem laurowym oraz kardamonem i peperoni. Wloszczyzne umyc, obrac, pokroic na duze kawalki, marchew, seler i pietruszke podsmazyc na oleju winogronowym, wrzucic na gotujaca sie wode, dorzucic cebule pokrojona w cwiartki i pora - nawarzac jak rosol, czyli ma sie tylko lekko gotowac (pykac :)). W tym czasie z dyni wydrazamy pestki i obieramy skorke, miazsz kroimy w duze kawalki, podsmazamy na mieszance oleju winogronowego z sezamowym, dorzucamy do gotujacego sie rosolu i dalej go gotujemy z dynia na b. wolnym ogniu. W sumie taki rosol gotuje okolo 1,5 - 2 godz. Potem wylaczam ogien, dodaje sol do smaku i pozwalam wywarowi ostygnac. Kiedy jest juz zimny wyrzucam wszystkie warzywa oprocz marchewki i dyni, wywar dokladnie przecedzam, podgrzewam z dodatkiem kilku plastrow swiezego imbiru (w/g uznania, ja lubie duzo), marchew i dynie miksuje na krem i dodaje do wrzacego wywaru, razem zagotowuje, ew. dodaje sol do smaku.
Jak podawa膰?
Zupa jest dosc gesta, ale dla niektorych przydaja sie kluski do niej by byla bardziej syta (patrz mezczyzni :)). Dobrze smakuje z lyzka smietany lub jogurtu dodanymi juz na talerzu, posypana zielona pietruszka. Opcjonalnie mozna dodac podsmazone na masle pomidory pokrojone w kostke i bez pestek. Polecam osobom lubiacym rozgrzewajace pikantne potrawy.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | duzo :) |
Autor | An |