Składniki:
3 szkl. mąki,
1 kostka tłuszczu roślinnego,
5 łyżek kwasnej śmietany,
1 jajko,
2 zółtka,
3 dag.drożdży,
sól,
nadzienie: powidla, owoce - co tam chcecie.
Jak przyrządzić?
Tluszcz najlepiej najpierw rozpuscic i wystudzic. Wszystko razem połączyć i odstawic do lodówki do schlodzenia - bez żadnych kombinacji :) Rozwalkować wycinać cos na kształt rombów, nadziewac i zawijać - no wiadomo jak wygladaja progaliki:) Układać na blaszce wysmarowanej tluszczem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku w ok. 180 stopniach...
Potrzebne przybory:
miska, łyżka do mieszania, blacha, piekarnik
Jak podawać?
położyć na tacy, no są wyśmienite do kawy :)
Uwagi:
Jak wyjmiecie ciacho z lodówki to nie powinno się kleić do rąk. Jeśli nadziewam powidłami to na koniec polewam lukrem (cukier puder + woda + trochę soku z cytrynki). Można posypać orzeszkami, pycha sa tez nadziewane jabłkami (plasterek jabłka wkładamy do rogalika) i oblane polewą czeeeekoladową (margaryna + cukier + kakao).
Jest jeszcze opcja "pasztecikowa" - nadziewać farszem miesnym albo pieczarkowym (robiłam na święta do barszyku :). Ciasto nie jest słodkie więc pasuje idealnie! Wtedy oczywiście robiłam je w innym kształcie - "pasztecikowym" :P
PS. Jak nie dodacie śmietany też wyjdą! :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Yoko |