Składniki:
1 karp około 1,3 kg, 1,5-2 l kwaśnicy (soku z kiszonej kapusty), angielskie ziele (4-5 ziarenek), bobkowy listek 2-3 szt., sól lub vegeta do smaku.
Jak przyrządzić?
Rybę oczyścić, pokroić w dzwonka. Kwaśnicę rozcieńczyć wodą, żeby nie była za kwaśna, ewentualnie dosolić do smaku w razie potrzeby solą lub vegetą, zagotować wraz z przyprawami około 5-10 min. Zmniejszyć ogień, włożyć rybę, gotować na małym ogniu około 10 min. i gotowe. Smacznego!
Jak podawać?
podawać na talerzach głebokich nakładając dzwonko ryby + kwaśnica, do tego chleb.
Uwagi:
Jest to danie wigilijne podawane w moim domu od zawsze. Jak do tej pory nie spotkałam nigdzie tego przepisu w żadnej książce kucharskiej ani na tym forum. Myślę,że danie warte polecenia, zwłaszcza,że zbliża się wigilia.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | DAMAJANTE |