Sk艂adniki:
cebula (2), seler (1/2 szklanki startego), marchewka (1/2 szklanki startej), koncentrat, keczap, musztarda, rosolek (moze byc z kostki)
Jak przyrz膮dzi膰?
Na patelni udusic na oleju cebule, dodac do tego starte na tarce seler i marchewke, podlac rosolem, i tak sobie podusic z 5 minut. Potem wlac ze 2 lyzki keczapu, dodac lyzeczke musztardy i koncentrat pomidorowy do smaku. Probowac czy dostatecznie slone, a moze jeszcze keczapu dolac? Jak kto lubi. I w to wszystko mozna roznorakich ziol wsypac tez. I ten sos jest dobry z parowkami, albo mozna nim po prostu makaron polac. Jeszcze papryke mozna dodac, jesli ktos lubi ostrzejsze i pikantniejsze.
Potrzebne przybory:
tarka, patelnia, lyzka
Jak podawa膰?
ugotowany makaron polac owym sosem i zagrzac (ew. zapiec)
Uwagi:
Mozna dac rozne proporcje warzyw, mozna dokroic pora, nawet dac pieczarek, ktore tez trzeba udusic. Wszystko mozna, wg fantazji i tego, czym sie dysponuje.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | gustaw |