Składniki:
kurczak porcjowany lub same udka,
pół słoika miodu,
ok. 1,5 główki czosnku,
kostka margaryny,
majeranek,
vegeta.
Jak przyrządzić?
Porcje kurczaka nacieramy wegetą i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie układamy w żaroodpornym naczyniu i przygotowujemy zalewę, czyli: rozpuszczamy w garnku margarynę, dodajemy miód, dużo wyciśniętego czosnku (ewentualnie można go posiekać), majeranek, wegetę - jak składniki się połączą zdejmujemy garnek z ognia i sosem polewamy kurczaka - sosu powinno być bardzo dużo - tak, że ponad powierzchnię wystaja tylko niewielkie części kurczaka. Można dorzucić luzem kilka ząbów czosnku w całości - są pyszne po upieczeniu. Gdy kurczak się zarumieni i będzie miękki - danie jest gotowe. Można podawać z pieczywem lub z ryżem.
Uwagi:
Proporcje czosnku, miodu i przypraw według uznania - ja preferuję na około 8 dużych udek kurczaka - kostkę margaryny, prawie cały słoiczek miodu, garść majeranku, 1,5 łyżki wegety i 2 główki czosnku.Bardzo orginalny, specyficzny smak - hit na kazdej rodzinnej imprezie
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | kasik |