Składniki:
Biszkopt:
4 jaja, 10 dag cukru, 12 dag mąki, łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa ananasowa: 3 galaretki cytrynowe, 1,5 szklanki wody, kostka margaryny, puszka ananasów, budyń cytrynowy, dowolne bakalie.
Jak przyrządzić?
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy cukier, a później żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy biszkopt na złoty kolor w dużej prostokątnej blasze przez 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Ananasy osączyć z syropu. Szklankę syropu z ananasów zagotować z jedną szklanką wody. Zestawić z ognia i wsypać galaretki cytrynowe, rozpuścić i zagotować. Budyń cytrynowy (ewentualnie inny w żółtym kolorze) rozrobić w pół szklanki wody i wlać do roztworu (syrop, woda i galaretki) - zagotować. Zestawić z ognia i wkładac do masy po trochu kawałki margaryny i dokładnie wymieszać. Do nieco wystudzonego kremu wrzucić kawałki ananasów i różne bakalie. Krem wylać na biszkopt lekko nasączony dowolnym ponczem. Na krem ułożyć delicje (chodzi o delicje np. wedlowskie) i zalać dowolną galaretką. Delicje powciskać lekko w masę, żeby po zalaniu galaretką delicje nie zaczęły pływać a co najwyżej spoczywały na masie.
Jak podawać?
Kroić na niewielkie porcyjki i do tego smaczna kawusia lub herbatka. Smacznego.
Uwagi:
Pyszota, pyszota, pyszota i jeszcze raz pyszota. Robiłam to ciacho raz na imieniny i słuchajcie zrobiło ogromną furorę wśród gości. Naprawdę polecam.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Synthia |