Składniki:
20 dag białego sera (zmielonego, wymieszanego z esencją waniliową), 5 łyżeczek żelatyny, 15 ml wody, herbatniki, 50 ml wiśniówki, około 12 wiśni mrożonych.
Polewa: 25 dag czekolady, 50 ml kakao, 100 ml mleka.
Jak przyrządzić?
Do sera dodać rozpuszczoną żelatynę. Na aluminowej folii rozłożyć herbatniki (5), skropić wiśniówką i rozprowadzić masę serową. Położyć kolejną warstwę herbatników i znów wyłożyć masę (powinno być 3 rzędy), następnie na samej górze wyłożyć pozostałą już część masy, a na środkowym rzędzie herbatników (czyli 3) ułożyć rządek wiśni. Dwie skrajne warstwy z obu stron herbatników złączyć tak, by stworzyły na szczycie trójkąt. Owinąć folią i włożyć do zamrażalnika.
- - - - -
- - - - -
- - - - -
(TAK POCZĄTKOWOWO ROZKŁADAMY WARSTWY HERBATNIKÓW) środkowy rząd "przyozdabiamy" wiśniami, a dwa skrajne łączymy, czyli coś takiego:
//\\
Polewa: czekoladę, mleko i kakao podgrzać. Ostudzoną polewą posmarować ciasto. Odstawić w chłodne miejsce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Autor | Emilka |