Składniki:
1 kg mąki, 8 dag drożdży, 2 szklanki mleka, 5 żółtek, 2 jajka, 25 dag cukru, 20 dag margaryny, 1 cukier waniliowy, skórka cytrynowa, sól do smaku.
Zarobić ciasto drożdżowe.
Masa makowa: 50 dag maku, 30 dag cukru, 3 białka, 6 dag margaryny, olejek migdałowy, cukier waniliowy, skórka pomarańczowa.
Mak sparzyć, zagotować odstawić na 30 minut. Odcedzić, zemleć 3x. Zmielony mak utrzeć z cukrem, dodać roztopiony tłuszcz, dodatki oraz ubitą pianę z białek.
Jak przyrządzić?
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i rozłożyć masę makową. Zwinąć w rulon, wyłożyć na papier pergaminowy, zawinąć i piec w papierze aby nie popękało.
Strucle polać lukrem (20 dag cukru + 2 łyżeczki soku z cytryny + 2 łyżki wody ucierać ok. 30 minut).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Autor | Emilka |