Składniki:
Poledwiczki wieprzowe, trzy kolory papryki, cebula, przecier pomidorowy, papryka słodka, pieprz, sól ziele angielskie, liść laurowy
Jak przyrządzić?
Kroimy poledwiczki w plastry, lekko rozbijamy, obtaczamy w mące i podsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron (tak jak bitki). Przekładamy do innego garnka, podlewamy wodą. Paprykę obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy na tłuszczu razem z cebulą również pokrojoną w plastry, przekładamy do polędwiczek, dodajemy przecier i przyprawy - dużo papryki słodkiej, musi być ostre ale bez przesady. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do 50 min.
Jak podawać?
Do grzanek, bułeczki, ziemniaków czy makaronu.
Uwagi:
Danie popisowe na wszelkie uroczystości domowe Smaczne i kolorowe Polędwiczki mozna zastąpić schabem
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Sammy |