Składniki:
Różyczki kalafiora, sałata zielona, boczek około 15, 20 dag (może być wędzony, zesmażyć), mała cebulka, łyżeczka cukru, ser parmezan, majonez (najlepiej "Babuni").
Jak przyrządzić?
Ułożyć kolejno w naczyniu: umyte, osuszone i porwane liście sałaty, pokrojone różyczki kalafiora. Następnie posypać drobno pokrojoną cebulą, posypać cukrem,pokrojony w kostkę boczek zesmażyć, następnie skwarki z boczku dobrze ciepłe (nie gorące) ułożyć, posypać parmezanem (ilość w zależności czy ktoś lubi), na wierzch rozsmarować 2 do 3 łyżek majonezu. Naczynie przykryć, sałatkę schłodzić w lodówce przez około 2 godz. Następnie składniki wymieszać, można dodać majonezu jeżeli będzie mało. Smakuje z wędlinami, można podawać do drugiego dania. Pyszna! Smacznego!
Jak podawać?
Sałatka wspaniale smakuje z wędlinami, podaję ją też do mięs z ziemniakami.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Jagoda |