Składniki:
Ciasto:, 5 żółtek, 1/2 szkl. cukru, 3 szkl. mąki pszennej, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (mieszamy go z mąką), 1 kostka masła twardego.
Farsz: 1 kg jabłek, 1/2 szkl cukru (jeśli jabłka są słodkie można dodać mniej), cynamon.
Piana z białek: białka (te, które zostaną nam po dodaniu żółtek do ciasta), 1/2 szkl. cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
tłuszcz do wysmarowania blachy
Jak przyrządzić?
Blachę do cista wysmarować dobrze tłuszczem albo użyć bibułki. Zagnieść wszystkie składniki ciasta na jednolitą twardą masę. Podzielić na trzy równe częsci i dwie włożyć do zamrażarki). Częścią ciasta, która została wylepić blachę. Jabłka pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z malutką ilością wody, prażyć z cukrem i z cynamonem (ja osobiście sypię dużo cynamonu - ale to wedle gustu) na małym ogniu - od czasu do czasu mieszając (powinny mieć brązowo -złoty kolor i rozpływać się w ustach). Z białek ubić sztywną pianę z cukrem i mąką ziemniaczaną. Na blaszkę wylepioną ciastem wykładamy uprażone jabłka, potem scieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta, na to wyłożyć pianę z białek i zetrzeć na samą górę trzecią część ciasta.
Potrzebne przybory:
Średniej wielkości blacha do ciasta, mikser (można zastąpić rączkami;)), duży rondel lub głęboka patelnia, nóż.
Jak podawać?
Można podać z lodami lub bitą śmietaną - ja jednak wolę samo ciasto :)
Uwagi:
Można posypać ciasto cynamonem przed włożeniem do piekarnika - im więcej cynamonu tym lepiej :)) Ciasto zawsze się udaje i jest naprawde pyszne. Nie trzeba dodawać piany z białek, a jeśli nie wyjdzie nam puszysta bo wpadło troche żółtka - nie musimy się przejmować - białko ma tylko tworzyć po upieczeniu cienką skorupkę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Aya |