Składniki:
3/4 kg wątróbki drobiowej, cebula, 30 dag kurek (grzybów), paczka makaronu Łazanki, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Wstawiamy wodę na makaron, solimy ją i dodajemy trochę oleju (makaron się wtedy nie klei). Jak się zagotuje wrzucamy łazanki gotujemy. Odcedzamy i odsaczamy. Myjemy watróbkę, osuszamy, obtaczamy w mące i wrzucamy na gorący tłuszcz UWAGA! Wątróbka "strzela", więc smażymy ja pod przykryciem. Dodajemy posiekana cebulę i umyte kurki, smażymy. Gdy wątróbka jest już miękka wrzucamy ugotowane łazanki. Wszystko jeszcze chwilę podsmażamy (możemy podlać odrobinę wodą). Solimy i pieprzymy już na talerzach, inaczej wątróbka stwardnieje.
Jak podawać?
do wątróbki pasuje ogór kiszony małosolny lub jakaś ostrzejsza surówka, np. z pora
Uwagi:
Danie jednogarnkowe, łatwe, szybkie i smaczne. Można je zrobić bez grzybów.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4/5 |
Autor | Sammy |