Składniki:
0,5 kg polędwicy wołowej, 2 - 3 żółtka, 2 małe cebule, 4 ogórki konserwowe, 2-3 łyżki oleju, świeżo mielony pieprz, kilkanaście kropli przyprawy "Maggi", ewentualnie odrobina soli, parę kromek chleba, liście sałaty jeśli tatar będzie podawany na półmisku.
Jak przyrządzić?
Surowe mięso powinno być bez żyłek, drobno mielę je 2 razy przez maszynkę o drobnych oczkach (wiem, że oryginalnie mięso do tatara się sieka, ale szybciej jest i prościej je zmielić). Jeśli nie dostanę polędwicy, to używam ładnej "zrazówki". Przekładam do szklanej misy. Do tego dodaję żółtka, dość sporo pieprzu - ok pół łyżeczki, olej (w oryginale jest oliwa, ale jej nie używam, bo nie lubię jej zapachu i smaku - kto lubi, zdecydowanie polecam - jest zdrowsza). Do tego jeszcze "Maggi" do smaku, czasem można dosolić, ale przyprawa w płynie powinna wystarczyć. Baza tatara jest gotowa.Dwie nieduże cebule najlepiej bardzo drobno posiekać w kosteczkę (nie mielić! bo robi się gorzka puszczając sok!). Odłożyć na miseczkę. Ogórki korniszony również bardzo drobno posiekać i przełożyć do osobnej miseczki.
Potrzebne przybory:
Maszynka do mielenia z drobnym sitem, deska do krojenia plus bardzo ostry nóż, miska szklana, 2 miseczki, łyżka do mieszania, podłużny półmisek.
Jak podawać?
W/w przepis to tzw. baza. Najfajniejsza część to podanie i samo jedzenie - jak zawsze chyba :)Sposób pierwszy - na uroczystości, zabawy czy przyjęcia (ale tu proponuję większą ilość, bo znika w mgnieniu oka ;)) na podłużny półmisek rozłożyć liście sałaty. Na nich - na środku półmiska położyć przygotowane przyprawione mięso, wokół niego na skraju półmiska na przemian po łyżce posiekanego ogórka i cebulki. W ten sposób każdy będzie mógł sobie wziąć na talerzyk porcję ogórka, cebulki oraz tatara, i wymieszać na swoim talerzyku i smacznie zjeść z kromką bułki czy chleba. Drugi sposób, który częściej praktykuję - na kromki chleba nakładam/smaruję dość grubo tatara, na niego łyżeczka cebulki i łyżeczka ogórka posypane - kanapeczki cudo... znikają nim się odwrócę i nim posmaruję kolejną kromkę.
Uwagi:
Im mniejsza cebulka tym lepiej - drobniej można ją pokroić, ale wtedy trzeba odpowiednio więcej jej wziąć. Mniejsza ma po prostu mniejsze "warstwy", więc kosteczka też wychodzi cieńsza. Jak dla mnie tatar z rybą - czy to sardynką czy tuńczykiem, bo takie przepisy też widziałam - to profanacja... Jestem zwolenniczką tradycyjnych smaków.. a tatar wychodzi pycha. Smacznego!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | dankog |