Składniki:
Mięso mielone wieprzowe 0,5kg; cebula 3 duże; papryczki chilli 2-3 lub pieprz cayenne; czosnek 3 ząbki; cynamon; papryka słodka(przyprawa); oregano. Do sosu białego: śmietana; majonez; czosnek. Do sosu czerwonego keczup, przecier, pieprz. Bułki, najlepiej nie wielkie podłużne.
Jak przyrządzić?
Cebula odgrywa w tym daniu ważną rolę, musi być jej dużo. Na pół kg mięsa około 3 DUŻYCH cebul. Kroimy całą cebulę w kostkę i smażymy na średnim ogniu mieszając często, przez około 20 minut. Cebula ma zrobić się żółta papkowata, nie spalona! Następnie dodajemy mięso, oregano, paprykę słodką (w proszku) dużo, cynamon-dużo (1 czubata łyżka do herbaty), posiekane chilli. Mieszając Smażymy 10min. Solimy do smaku. (Uwaga żeby nie przesolić, mieszać i próbować). Dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze 5 minut. Podgrzać rozkrojone bułki, najlepiej w piekarniku. Sos w zależności od upodobań, może być z majonezu i śmietany z czosnkiem i np koperkiem, lub keczup z przecierem i pieprzem.
Jak podawać?
Gotowy gorący farsz ładujemy do ciepłej bułki i polewamy wybranym sosem. Smacznego!
Uwagi:
Danie pikantne. Przepis nie jest mojego autorstwa. Danie pochodzi prawdopodobnie z Indii lub Turcji.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 |
Autor | GBX |