Składniki:
Biszkopt:
4 jajka, ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki cukru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Ponadto:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, ok. 20 dag herbatników, ok. 20 dag herbatników w polewie czekoladowej.
Masa śmietankowa:
½ litra śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki żelatyny.
Do dekoracji:
2 galaretki bursztynowe.
Jak przyrządzić?
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.Mleko w puszce włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Lekko ostudzić, otworzyć puszkę i powstały karmel wylać na ostudzony biszkopt. Następnie wyłożyć herbatniki. Na herbatniki wyłożyć masę śmietankową. Schłodzoną śmietanę należy ubić z cukrem pudrem, i do ubitej śmietany wlać ostudzoną żelatynę rozpuszczoną wcześniej w 1/3 szklanki gorącej wody. Na masie śmietankowej rozłożyć herbatniki w polewie czekoladowej. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut. Następnie na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę bursztynową rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 24 godziny. Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Polonista88 |