Składniki:
ok. 45 dag świeżego pstrąga, 6 łyżeczek oliwy z oliwek, 6 łyżeczek świeżego soku z cytryny, szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 3 łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu.
Jak przyrządzić?
Wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, czosnek i rozmaryn w misce. Następnie natrzeć pstrąga powstałą masą. Przygotować naczynie żaroodporne i wlać na jego dno oliwę z oliwek. Włożyć rybę. Piec w piekarniku (korzystając z opiekacza) w temperaturze 200C przez 15-20 minut.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z frytkami, sałatką i kaparami, ale to kwestia gustu :).
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | m |