Składniki:
4 kotlety z polędwicy wołowej, po ok 1,5 cm grubości, 25 ml oliwy z oliwek, 25 ml białego wytrawnego wina, 2 ząbki czosnku, 5 dkg masła, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Kotlety rozbijamy lekko tłuczkiem zmoczonym w wodzie. Mieszamy oliwę z winem, i zalewamy kotlety. Zostawiamy mięso w marynacie na 24 godziny w lodówce. Kroimy czosnek na drobną kosteczkę i podsmażamy na odrobinie rozgrzanej oliwy - dosłownie przez 30 sekund - jak czosnek się przypali będzie smród. Mieszamy podsmażony czosnek z miękkim masłem, solimy i pieprzymy do smaku i również wstawiamy do lodówki na dobę. Kotlety wrzucamy na bardzo rozgrzanego, klasycznego lub elektrycznego grilla po ok 2 minuty z każdej strony, aż mięso zbrązowieje. W ostateczności możemy mięso usmażyć na patelni na oliwie z oliwek. Na gotowe kotlety kładziemy po łyżce stołowej miękkiego masła czosnkowego, i zajadamy :) Cały trick polega na tym że mięso ma mieć neutralny smak - dlatego go nie przyprawiamy. Smaku potrawie nadaje masło z przyprawami. Polecam, jeżeli zastosujecie się dokładnie do proporcji i czasów podanych w przepisie , nie może się nie udać. Doskonale smakuje z kulkami ziemniaczanymi lub frytkami i surówką ze świeżych warzyw. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Grill elektryczny/klasyczny/patelnia.
Jak podawać?
Z surówką ze świeżych warzyw.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | edek z fabryki kredek |