Składniki:
3 średnie cebule, 6 kg dużych ziemniaków (łatwiej obierać), 10m jelit wieprzowych grubych(przeważnie tak sprzedają) , majeranek(5 łyżek do zupy), olej, kg boczku surowego, sól, pieprz, wykałaczki, smalec w kostce (niekoniecznie)
Jak przyrządzić?
Jelita grube moczymy w wodzie, zmieniając ją kilkakrotnie, tak, aby nie były za słone. Wodę zmieniać co pół godziny przez 2 godziny (4 razy). Wywrócić jelita na drugą stronę. Po wywróceniu jelit na drugą stronę absolutnie nie wycinać tłuszczyku, który zwisa (po pierwsze i tak się wytopi, po drugie tłuszczyk daje specyficzny smaczek). Następnie znowu odwracamy na "śliską" stronę. Przygotowywanie zaczynamy od krojenia boczku w kostkę ok. 1x1cm bez dodatku oliwy (i tak się wytopi). Przyprawiamy wg uznania solą i pieprzem. Smażymy tak, by się zamienił na skwarki, zezłocił się. W między czasie obieramy duże ziemniaki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do sokowirówki (można zetrzeć na tarce). To samo robimy z cebulami. Jeżeli robimy to w sokowirówce, (ja mam taką starą niebieską po mamie), to po starciu mieszamy sok z wiórkami z ziemniaków i cebuli. Następnie do mieszanki cebulowo-ziemniaczanej dodajemy boczek razem z tłuszczem, majeranek, solimy i pieprzymy (ja zawsze próbuję palcem, czy jest wystarczająco słone). Jeżeli jelita są za długie, przecinamy je według uznania. Bierzemy jedno jelito, wykałaczkę, i na okrętkę zamykamy jeden wylot kiszki tak, by móc włożyć farsz. Farsz zawsze wkładam przytrzymując wlot kiszki palcem wskazującym i kciukiem, a dużą łyżką (do zupy) wkładam nadzienie. Powinno go być nie więcej niż 1/3 długości kiszki. Zamykamy jak wyżej wykałaczką. Do blaszki wlewamy ok. 1,5 szklani oliwy. Układamy kiszki dosyć ścisło, bo i tak napęcznieje i skurczy się. Gotową kiszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy. Po ok. 30 min. nakłuwamy wykałaczką i polewamy olejem z blaszki. Możemy (nie koniecznie) ułożyć na kiszce pokrojony w kostkę smalec. Cały czas, co ok. 30 min nakłuwamy kiszkę i polewamy tłuszczem z blaszki. Całość pieczemy do zarumienienia ok 1,5 godz. Porcję którą podałam można podzielić na pół (połowę mniej składników).Jeżeli lubicie bardziej przyrumienioną można po upieczeniu pokroić i podsmażyć na patelni.Doskonale smakuje z zimnym mlekiem. Doskonała również po pokrojeniu na plasterki ok 2 cm i podsmażeniu na patelni.
Potrzebne przybory:
Patelnia, blaszka do ciasta, sokowirówka (tarka).
Jak podawać?
Z zimnym mlekiem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 130 min. |
Trudność | średni |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | dża |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | malinka |