Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka, 1 i 1/5 średniej cebuli, łyżka oleju, sól, pieprz, mąka.
Jak przyrządzić?
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić ją w paseczki o długości mniej więcej 2 cm i szer. 1 cm. Wlać olej na patelnię. Na rozgrzany olej wrzucić kawałki pokrojonej piersi z kurczaka i podsmażyć do momentu otrzymania złotego koloru. W międzyczasie w niewielkim garnku zagotować wodę. Podsmażoną pierś z kurczaka wrzucić do gotującej się wody. Na tej samej patelni, na której smażył się kurczak (NIE MYTEJ!!!!) podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażoną cebulę wrzucić do gotującej się piersi z kurczaka. Tak przygotowany sos przyprawić wg uznania. Do zagęszczenia sosu użyć mąki wymieszanej z wodą. Podawać z ziemniakami, ryżem, a najlepiej z kopytkami.
Potrzebne przybory:
Nóż, deska do krojenia, garnek, patelnia.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | naughtygirl_80 |