Składniki:
4 jajka, 4 łyżki cukru, 5 łyżek startych, mielonych orzechów (obojętnie jakich) i jedna śnieżka (bita śmietana w proszku), potrzebne do niej jest mleko.
Jak przyrządzić?
Ciasto jest bardzo szybkie i proste i smaczne:o) białka oddzielić od żółtek, następnie ubić osobno same białka na sztywno, później utrzeć żółtka z cukrem i orzechami tartymi, (zostawić sobie troszkę orzechów tartych do posypania), potem połączyć je z białkiem i mieszać aż powstanie jednolita masa:) następnie wylać ciasto na tacę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką i piec 8 minut:) w między czasie ubić śnieżkę, zostawić też troszkę do posmarowania rolady na wierzchu, upieczone ciasto wyjąć i na ostudzone posmarować śnieżkę już ubitą wcześniej, potem delikatnie zawijać, na koniec także wysmarować delikatnie jeszcze śnieżką i posypać orzechami, wstawić na 10 minut do lodówki :o) bardzo smaczne i szybkie polecam i smacznego ;O) Ange
Potrzebne przybory:
Mikser i miska i oczywiście blaszka do pieczenia:)
Jak podawać?
Kroić w plastry.
Uwagi:
Ciasto może przywrzeć do blaszki, ale to nie jest takie straszne, na pewno sobie z tym poradzicie:), wystarczy łopatka, by je podnieść :o).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 8 min. |
Autor | Ange |