Składniki:
1 kapusta pekińska, 4 pomidory, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 2 papryki, 2 ogórki zielone (te spożywcze), słoik średni majonezu (najlepiej z Winiary), szczypta pieprzu.
Jak przyrządzić?
Na początek siekamy drobno kapustę, potem w kotkę pomidory, paprykę, ogórki. Wszystko razem mieszamy w misce, po czym dodajemy majonez i pieprz i znowu dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę można już podawać.
Jak podawać?
Sałatkę można podawać na obiad (do drugiego dania) a także zjeść na kolację z pieczywem.
Uwagi:
Sałatka jest jednodniowa, jeśli ją przetrzymamy w lodówce na drugi dzień podejdzie wodą z majonezu, dlatego lepiej ją robić w mniejszych ilościach (zmniejszyć proporcje przepisu o połowę) niż podałam (zależy od ilości osób).
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Renia |