Rolada z żółtego sera (autor Arystoteles) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

pół kilograma żółtego sera w kawałku (polecam gołda lub morski Mońki), 3 serki topione (gołda, tylżycki itp.), 1/3 kostki masła, 3 jaja, 15 dag wędliny (baleron, szynka), szczypiorek, ząbek czosnku.

Jak przyrządzić?

Nastawiamy sporu garnek z wodą i doprowadzamy wodę do wrzenia, Ser wkładany do worka foliowego i zawiązujemy go tak, żeby zostało w środku trochę powietrza, tak przygotowany produkt wkładamy do garnka, gaz przykręcamy tak żeby gotowanie odbywało się na pograniczu wrzenia, po 15 minutach odwracamy ser w worku żeby zanurzona była druga strona i tak pozostawiamy na kolejne 15 minut. W między czasie przygotowujemy farsz. Do misy dodajemy serki topione i masło (dobrze jest wcześniej pozostawić je w ciepłym miejscu, wtedy lepiej się połączą) i ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy jaja (wcześniej ugotowane na twardo), szczypiorek, wędlinę i czosnek - wszystko bardzo drobno posiekane, mieszamy. Nie zalecam solenia, ponieważ ser i serki topione same w sobie są dość słone. Wyjmujemy ser z wody i kładziemy go na stole bądź stolnicy w celu rozwałkowania. wałkujemy go na cienki placek, na kwadrat lub prostokąt. Następnie odcinamy nożem nierówne brzegi. Farsz nakładamy równomiernie na całość, ale tak aby wszystkie brzegi pozostały wolne od farszu. Zwijamy w roladę. oba końce obcinamy (żeby nasza roladka była bardzo ładna:), zawijamy ja w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. GOTOWE. Mamy ciekawe i bardzo smaczne danie - coś innego.

Potrzebne przybory:

Garnek, miska, "ucieraczka":), łyżka, nóż, stolnica.

Jak podawać?

Roladę kroimy w 1-2 cm plastry i możemy podać na półmisku przyozdobionym sałatą.

Uwagi:

Odnośnie farszu: praktycznie podstawą są serki topione i masło, resztę składników można dodać według uznania. Są przepisy z pietruszką, bez wędliny, z papryką i pieczarkami, także każdy może zrobić własną wersję. Pozdrawiam i życzę smacznego!!!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt16 zł
AutorArystoteles

Rolada z żółtego sera (autor Arystoteles): Podobne przepisy

Rolada z żółtego sera (autor Arystoteles): wypróbuj również

Sery żółte

... Cech przypisywanych żółtym serom, za które je tak bardzo kochamy jest wiele. Czy możliwe jest bowiem przyrządzenie lasagne, zapiekanek makaronowych albo domowej pizzy bez tego niezwykłego dodatku ... śmietankowego smaku, jak i jego wersji ...

dawno temu

Czy ser żółty jest zdrowy?

... wiele mówi się o zgubnym wpływie sera żółtego na poziom cholesterolu, to jednak da się znaleźć w nim kilka pozytywów. ... Ten rodzaj sera, jadany pod postacią zapiekanek, lasagne, pizzy czy śniadaniowych tostów, może i nie jest najzdrowszy, ...

dawno temu

Ser żółty - wartości odżywcze

...   Jest zakazany w wielu dietach, ze względu na dużą zawartość tłuszczu, jednak jego spożywania bardzo trudno sobie odmówić. Ser żółty stanowi jeden z podstawowych składników pizzy, lasagne ... . Na postawione pytanie wypadałoby zatem ...

dawno temu

Sałatka z serem żółtym

... . Paniom na diecie wypadałoby odradzić spożywanie go w wersji zapiekanej na tostach, pizzy czy zapiekance. Ser żółty można wykorzystać przecież zupełnie inaczej, komponując z niego nietuzinkowe i zdrowe dania. Tylko jak? ...   Ser ma w swoim ...

dawno temu

Omlet ze szczawiem i żółtym serem

... . Szczaw korzystnie wpływa na pracę wątroby, pomaga usuwać toksyny z organizmu i poprawia trawienie. Najczęściej dodaje się go do zupy, ale może stanowić składnik innych dań, na przykład omletu z żółtym serem. ... serem. Składniki: 4 jajka, 50 g ...

dawno temu

Jedz ser, będziesz zdrowszy !

... Żółty ser znamy wszyscy a niewielu jest ludzi, którzy sera nie lubią. Jak się jednak okazuje, ser żółty dobrze wpływa nie tylko na nasze podniebienie i nasz kulinarny apetyt, ale również na nasze ... Żółty serznamy wszyscy a niewielu jest ludzi, ...

dawno temu

Rodzaje i gatunki żółtego sera – który z nich wybrać?

... Bez względu na to, który rodzaj sera wybierzemy – warto, aby ten zdrowy i naturalny produkt zagościł na stałe w naszym jadłospisie. Przez smakoszy ceniony jest za walory smakowe, a przez dietetyków zalecany jako wartościowe źródło białka i ...

dawno temu

Rolada z indyka

... cienia wątpliwości można zaliczyć rolady mięsne. Ich zrobienie nie jest bardzo trudne, a efekt, jaki możemy osiągnąć nierzadko przewyższa nasze najśmielsze oczekiwania. Nie ryzykuj zatem i przeczytaj ... poniższy artykuł, z którego nie tylko ...

dawno temu

Gatunki sera

... Ulubiony przysmak myszy, wytworna przystawka koneserów wina, a także składnik chętnie wykorzystywany np. w kuchni włoskiej. Największym ich producentami są Francja, Szwajcaria oraz Holandia. Gatunków sera jest bez liku. Przedstawimy Wam te ...

dawno temu

Coś dla seromaniaków

... Choć ser żółty w postaci zapiekanej jest ponoć niezdrowy, to chyba każdy z nas przyzna, że smakuje wyśmienicie. Ciągnąca się, mięciutka konsystencja nadaje potrawom niebywałego smaku. Rację ... się odrobinę opatrzył polecam kilka nietypowych ...

dawno temu

Uwaga – produkt seropodobny!

...   Jakiś czas temu pisałam o tym, jak trudno jest obecnie kupić „masło bez oleju”. Podobnie zaczyna wyglądać sprawa z żółtym serem, który dostępny na różnego rodzaju „promocjach” często okazuje się nie serem żółtym, lecz wyrobem seropodobnym. ... ...

dawno temu

6 powodów, dla których warto jeść ser

... Ser to bogactwo fosforu, przyswajalnego białka oraz witamin A i D. Jednak ze względu na swoją kaloryczność najlepiej spożywać go rano. Dzięki temu zapewnimy sobie energię na cały dzień. 30 g żółtego sera zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ...

dawno temu

Ser mascarpone - kilka fajnych przepisów

... . Punktem szczególnym tej kuchni są sery, z których najbardziej popularnym jest parmezan. Ale dziś mam dla was kilka przepisów z serem mascarpone. ... podzielonych na części, 15 g masła, kilka gałązek szczypiorku, umytego i pokrojonego drobno, 2 ...

dawno temu

Co podać do deski serów?

... Deska serów to wykwintne eleganckie danie idealne na wieczór w gronie przyjaciół. Aby deska serów była dobrze skomponowana, musi zawierać ser twardy, ser świeży, ser miękki dojrzewający, oraz gatunki sera blue. ... się z serami – ...

dawno temu

Deska serów

... zabarwienie i delikatna skórka pleśniowa. To odmiana francuskiego sera podpuszczkowego. Doskonale smakuje w winem czerwonym. Ten rodzaj sera często wzbogacany jest przyprawami takimi jak: zioła, pieczarki ... wina czerwonego. Pamiętajmy o ...

dawno temu

Smażony ser

... zaoszczędzić sobie czas i pieniądze. Zaliczyć do nich trzeba przede wszystkim pizze, różnego rodzaju pomysły na zupy, zapiekanki, a także smażony ser. Jeżeli jesteś ciekawa, co to takiego i w jaki sposób można zużyć zepsuty twaróg, poświęć ...

dawno temu

Sery świata – może kawałek Pijanej Kozy?

... Wbrew nazwie, żadna koza nie cierpi na nadmierną wesołość podczas dojenia mleka na ten ser. Nazwa pochodzi od tego, że ser namacza się w czerwonym winie typu Doble Pasta na 48 – 72 godzin. ... Jak w większości najlepszych wynalazków kulinarnych, ...

dawno temu

Półmisek serów - pyszna przekąska

... Jeśli planujesz przyjęcie i zastanawiasz się jaką przekąskę zaserwować, to weź pod uwagę sery. Są naprawdę pyszne, a i napracować się przy takiej serowej przystawce nie trzeba. Wystarczy odpowiednio je pokroić i podać. Czy wiesz jak powinien ...

dawno temu

Epoisses - król wszystkich serów!

... wszystkich serów". Époisses de Bourgogne, bo nim mowa, jest kremowym, białym serem z bardzo miękkim środkiem i wyraźnie pomarszczoną skórką w pomarańczowym kolorze. Pierwszy raz został wytworzony w XVI wieku ... przez cystersów żyjących w ...

dawno temu

Powiązane Tematy