Składniki:
pół kilograma żółtego sera w kawałku (polecam gołda lub morski Mońki), 3 serki topione (gołda, tylżycki itp.), 1/3 kostki masła, 3 jaja, 15 dag wędliny (baleron, szynka), szczypiorek, ząbek czosnku.
Jak przyrządzić?
Nastawiamy sporu garnek z wodą i doprowadzamy wodę do wrzenia, Ser wkładany do worka foliowego i zawiązujemy go tak, żeby zostało w środku trochę powietrza, tak przygotowany produkt wkładamy do garnka, gaz przykręcamy tak żeby gotowanie odbywało się na pograniczu wrzenia, po 15 minutach odwracamy ser w worku żeby zanurzona była druga strona i tak pozostawiamy na kolejne 15 minut. W między czasie przygotowujemy farsz. Do misy dodajemy serki topione i masło (dobrze jest wcześniej pozostawić je w ciepłym miejscu, wtedy lepiej się połączą) i ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy jaja (wcześniej ugotowane na twardo), szczypiorek, wędlinę i czosnek - wszystko bardzo drobno posiekane, mieszamy. Nie zalecam solenia, ponieważ ser i serki topione same w sobie są dość słone. Wyjmujemy ser z wody i kładziemy go na stole bądź stolnicy w celu rozwałkowania. wałkujemy go na cienki placek, na kwadrat lub prostokąt. Następnie odcinamy nożem nierówne brzegi. Farsz nakładamy równomiernie na całość, ale tak aby wszystkie brzegi pozostały wolne od farszu. Zwijamy w roladę. oba końce obcinamy (żeby nasza roladka była bardzo ładna:), zawijamy ja w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. GOTOWE. Mamy ciekawe i bardzo smaczne danie - coś innego.
Potrzebne przybory:
Garnek, miska, "ucieraczka":), łyżka, nóż, stolnica.
Jak podawać?
Roladę kroimy w 1-2 cm plastry i możemy podać na półmisku przyozdobionym sałatą.
Uwagi:
Odnośnie farszu: praktycznie podstawą są serki topione i masło, resztę składników można dodać według uznania. Są przepisy z pietruszką, bez wędliny, z papryką i pieczarkami, także każdy może zrobić własną wersję. Pozdrawiam i życzę smacznego!!!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 16 zł |
Autor | Arystoteles |